Οι βασικές αλλαγές στις 120 δόσεις

Δημοσιεύτηκε: 05/08/2019

Οι βασικές αλλαγές στις 120 δόσεις 

Τις βασικές αλλαγές της νέας ρύθμισης για τις 120 δόσεις, η οποία πέρασε χθες από τη Βουλή, περιέγραψε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για «διαφορές που αφορούν τα χρέη προς την εφορία» και ότι «πλέον μπορούν να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές έως ενός εκατ. ευρώ, όπου δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο».

 click here

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κουρμούσης ανέφερε πως «οι ίδιοι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν πόσες δόσεις θέλουν, ωστόσο, υπάρχει στον νόμο ένας πίνακας που ενημερώνει πως όσες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι και το κούρεμα των οφειλών».

«Αν κάποιος επί παραδείγματι επιλέξει τις 120 δόσεις, θα πάρει 10% κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ και με μια πληρωμή, τότε θα πάρει 100% κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων. Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια αναλογία και όσες περισσότερες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα».

Αξιοσημείωτη διαφορά προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που υπάρχει για όσους επιλέξουν έναν αριθμό δόσεων πέρα από τη δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση «υπήρχε ένα επιτόκιο της τάξης του 5%, ως προσαύξηση πάνω στο πόσο της οφειλής, επιτόκιο που σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου μειώνεται σε 3% ετησίως».

Αν κάποιος λοιπόν επιλέγει πλέον τις 120 δόσεις ως ρύθμιση αποπληρωμής «δεν θα βλέπει πλέον το χρέος του να αυξάνεται», σχολιάζει ο κ. Κουρμούσης.

Μια ακόμη πολύ σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ότι μόλις ένας οφειλέτης μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε λιγότερες ενδεχομένως, αυτομάτως ή και σε μερικές ημέρες μετά αναστέλλονται όλα τα μέτρα όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών».

Σε ό,τι αφορά δε την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που λειτουργεί εδώ και κάποιο διάστημα, και σε συνέχεια των διορθωτικών και εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων, τις οποίες αυτή υφίσταται τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Κουρμούσης γνωστοποίησε ακόμη δύο τροποποιήσεις, που είναι σε ισχύ από τα μέσα Ιουλίου 2019.

«Υπάρχει για τους πολίτες, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ομόρρυθμους εταίρους το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, με το οποίο μπορεί κάποιος να ρυθμίσει με μια κίνηση όλα τα χρέη του προς τράπεζες, δημόσιο και λοιπούς ιδιώτες. Στον μηχανισμό έχουν ήδη έρθει 7.000 εταιρίες, από τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρώσει (τη διαδικασία) περίπου 2.100, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται στη φάση διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης», τόνισε ο κ.Κουρμούσης.

Έτσι και με βάση τις νέες εξελίξεις ο κ. Κουρμούσης ανακοίνωσε ότι στον μηχανισμό εντάχθηκαν πλέον και όλες οι οφειλές μέχρι τις 31/12/2018, «έτσι ώστε αυτός να βρίσκεται σε συμφωνία με το λοιπό θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό των 120 δόσεων».

Τέλος, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για αλλαγή σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος. «Για όσους επί του παρόντος έκαναν τη φορολογική τους δήλωση και θα τους έχει έρθει ο φόρος εισοδήματος υπάρχει και η δυνατότητα να τον ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, ο υπουργός οικονομικών έχει δηλώσει πως προτίθεται από το Σεπτέμβριο να επανεξετάσει τις 12 δόσεις, ώστε υπό προϋποθέσεις και κριτήρια να γίνουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο, ένα πλαίσιο όμως που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά».


Του ΜΠΑΛΤΑ ΚΩΣΤΑ

Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/story/1502627